Porfestés

A porszórás, porfestés egy olyan típusú bevonat, amelyet szabadon folyó, száraz por formájában alkalmazunk. A hagyományos folyékony festék és a porbevonat között a fő különbség az, hogy a porbevonat nem igényel oldószert, hogy a kötőanyagot és a töltőanyagokat bevonatban tartsuk, majd hőkezeljük, hogy lehetővé tegye az áramlást és a "bőr" kialakulását. A por hőre lágyuló vagy hőre keményedő. Legtöbbször arra használják, hogy egy olyan kemény felületet hozzon létre, amely keményebb a hagyományos festékeknél. Porbevonatot leginkább fémek bevonására használjuk, ilyenek lehetnek a dobszerelvények, autóalkatrészek, kerékpáralkatrészek, háztartási készülékek stb. A legújabb technológiáknak köszönhetően más anyagokat is képesek lehetünk pórszórni, például a közepes sűrűségű rostlemezt is.

A porfestés olyan eljárás, amely során a bevonatot úgy hozzuk létre, hogy szabadon folyó, száraz por formájában alkalmazzuk a festéket. A porbevonat a hagyományos festékkel szemben nem igényel kötőanyagokat, töltőanyagokat és oldószert. Bevonjuk a felületet, ezután hőkezeljük, a felület kialakításának lehetővé tétele érdekében. A por hőre lágyuló.

A porbevonat típusai

A porbevonatnak két fő kategóriája van: hőre lágyuló és hőre táguló műanyag. Amikor a port égetjük, a por más vegyi csoportjaival polimerizálódik, javítva a teljesítményt. A hőre lágyuló fajták a sütési folyamat során nem végeznek semmilyen további lépést, mivel a végső bevonatot képezi.

 

A porfestés folyamata

A porbevonási eljárás három alapvető lépésből áll:

  • Rész előkészítés vagy előkezelés
  • A por alkalmazása
  • Lekezelés

Részkészítési folyamatok és berendezések

Az olaj, a szennyeződések, a kenőzsírok, a fém-oxidok, a hegesztés stb. eltávolítása elengedhetetlen a porbevonás előtt. Különböző kémiai és mechanikai módszerekkel végezhető. A módszer kiválasztása attól függ, hogy a porszórt bevonatnak milyen része és milyen anyaga van, a szennyeződések típusa, valamint mekkora maga a szennyeződés.

Számos csúcsminőségű alkalmazásnál az alkatrészt az előkezelési folyamatot követően, majd a porbevonat alkalmazása után szárítjuk. Ez különösen hasznos az autóiparban és más olyan alkalmazásokban, amelyek magas teljesítményt igényelnek.

Egy másik módszer a felület előkészítésére a bevonás előtt úgynevezett csiszolószórás vagy homokfúvás. A csiszolóanyagokat a fa, műanyag vagy üvegből készült termékek felszíni texturálására és előkészítésére, maratására, és zsírtalanítására használják. A legfontosabb szempontok a kémiai összetétel és a sűrűség; részecskék alakja és mérete; és ütésállósága.

A felületet a bevonat megtisztítása és előkészítése előtt öntött acél vagy acélszemcsék használják. A szemcseszórás újra hasznosítható és környezetbarát. Ez az előállítási eljárás nagyon hatékony az olyan acél alkatrészeken, mint az I-gerendák, szögek, csövek, és nagy gyártású darabok.

A különböző porbevonási alkalmazások alternatív előállítási módszereket igényelhetnek, például a csiszolószórást a bevonás előtt.

A porbevonat tartóssága

A porbevonat egy kiváló minőségű, akár több ezer termékhez is használható. A porbevonat védi a legszigorúbb, legnehezebb gépeket, valamint a napi használatú háztartási kisgépeket is. Tartósabb felületet biztosít, mint a folyékony festékek, ugyanakkor sokkal jobb a kivitele. A porbevonatú termékek az ütés, a nedvesség, a vegyi anyagok, az ultraibolya fény és az egyéb szélsőséges időjárási viszonyok következtében jobban ellenállnak. Csökkenti a karcolásokat, a forgácsolás, a kopások, a korrózió, a fakulás és más kopási problémák kockázatát.

 Amellett, hogy tartós, a porbevonat sokkal vonzóbb választás a környezetbaráti előnyök miatt. Függetlenül attól, hogy milyen alkalmazási eljárást használnak, a porbevonatok könnyen kezelhetők, környezetbarátak, költséghatékonyak és tartósak.