Porfestés

A porszórás, porfestés egy olyan típusú bevonat, amelyet szabadon folyó, száraz por formájában alkalmazunk. A hagyományos folyékony festék és a porbevonat között a fő különbség az, hogy a porbevonat nem igényel oldószert, hogy a kötőanyagot és a töltőanyagokat bevonatban tartsuk, majd hőkezeljük, hogy lehetővé tegye az áramlást és a "bőr" kialakulását. A por hőre lágyuló vagy hőre keményedő. Legtöbbször arra használják, hogy egy olyan kemény felületet hozzon létre, amely keményebb a hagyományos festékeknél. Porbevonatot leginkább fémek bevonására használjuk, ilyenek lehetnek a dobszerelvények, autóalkatrészek, kerékpáralkatrészek, háztartási készülékek stb. A legújabb technológiáknak köszönhetően más anyagokat is képesek lehetünk pórszórni, például a közepes sűrűségű rostlemezt is.

A porfestés olyan eljárás, amely során a bevonatot úgy hozzuk létre, hogy szabadon folyó, száraz por formájában alkalmazzuk a festéket. A porbevonat a hagyományos festékkel szemben nem igényel kötőanyagokat, töltőanyagokat és oldószert. Bevonjuk a felületet, ezután hőkezeljük, a felület kialakításának lehetővé tétele érdekében. A por hőre lágyuló.

A porbevonat típusai

A porbevonatnak két fő kategóriája van: hőre lágyuló és hőre táguló műanyag. Amikor a port égetjük, a por más vegyi csoportjaival polimerizálódik, javítva a teljesítményt. A hőre lágyuló fajták a sütési folyamat során nem végeznek semmilyen további lépést, mivel a végső bevonatot képezi.

A porfestés folyamata

A porbevonási eljárás három alapvető lépésből áll:

  • Rész előkészítés vagy előkezelés
  • A por alkalmazása
  • Lekezelés

 

 

Részkészítési folyamatok és berendezések

Az olaj, a szennyeződések, a kenőzsírok, a fém-oxidok, a hegesztés stb. eltávolítása elengedhetetlen a porbevonás előtt. Különböző kémiai és mechanikai módszerekkel végezhető. A módszer kiválasztása attól függ, hogy a porszórt bevonatnak milyen része és milyen anyaga van, a szennyeződések típusa, valamint mekkora maga a szennyeződés.

Számos csúcsminőségű alkalmazásnál az alkatrészt az előkezelési folyamatot követően, majd a porbevonat alkalmazása után szárítjuk. Ez különösen hasznos az autóiparban és más olyan alkalmazásokban, amelyek magas teljesítményt igényelnek.

Az első lehetőség a felület előkészítésére a bevonás előtt úgynevezett csiszolószórás vagy homokfúvás. A csiszolóanyagokat a fa, fém, műanyag vagy üvegből készült termékek felszíni texturálására és előkészítésére, maratására, és zsírtalanítására használják. A legfontosabb szempontok a kémiai összetétel és a sűrűség; részecskék alakja és mérete; és ütésállósága.

porfestés előkészítése

Cégünk által használt töltet, a homokszórás során: 0,6—1,4mm szemcsenagyságú homok, natúr színben!

Második lehetőség, a felület előkészítésére a bevonás előtt, az úgynevezett kémiai tisztítás! Ez a technológia a fémfelületek szóró eljárás során, kiváló tapadási lehetőséget biztosít a rákövetkező porfestéknek.

porfestés előkészítés

A következő lépés a szárítás

A beégető kemencében történik a munkadarabok előkezelés utáni szárítása. A kemencének köszönhetően a munkadarabok cseppmentesre száradnak, így növelve a porfesték tapadását és az időtálló festékréteg létrehozását.

porfestés - szárítás

Porszórás

A porszórás jelen helyzetben kézi technológiával történik. Maga a porfesték műanyag alapú, amely a szórópisztolyon áthaladva (pozitív/negatív) töltést kap, így az ellenkező polaritáson lévő munkadarab a festékanyagot magához vonzza! Így egyenletes struktúrában képezhető a bevonat!

porfestés - porszórás

Beégetés

A kemencébe történik a munkadarabra felvitt porfesték beégetése. A beégetés 180C-és 190C- fok között történik. Időben 20-40 percet vesz igénybe, a festék típusától és a lemez vastagságától függően! Kemencénk méretei: 6000x1000x2000 (Hosszúság-szélesség-Magasság)

porfestés - beégetés

Végellenőrzés

A Beégetés követően, végellenőrzésre kerül a sor. Ha esztétikailag és a megrendelő által kért minőségnek megfelel, akkor nagy gondossággal csomagoljuk az elkészült termékeket és szállítjuk a kívánt helyre!

porfetsés - végellenőrzés

A különböző porbevonási alkalmazások alternatív előállítási módszereket igényelhetnek, például a csiszolószórást a bevonás előtt.

A porbevonat tartóssága

A porbevonat egy kiváló minőségű, akár több ezer termékhez is használható. A porbevonat védi a legszigorúbb, legnehezebb gépeket, valamint a napi használatú háztartási kisgépeket is. Tartósabb felületet biztosít, mint a folyékony festékek, ugyanakkor sokkal jobb a kivitele. A porbevonatú termékek az ütés, a nedvesség, a vegyi anyagok, az ultraibolya fény és az egyéb szélsőséges időjárási viszonyok következtében jobban ellenállnak. Csökkenti a karcolásokat, a forgácsolás, a kopások, a korrózió, a fakulás és más kopási problémák kockázatát.

 Amellett, hogy tartós, a porbevonat sokkal vonzóbb választás a környezetbaráti előnyök miatt. Függetlenül attól, hogy milyen alkalmazási eljárást használnak, a porbevonatok könnyen kezelhetők, környezetbarátak, költséghatékonyak és tartósak.