Lézervágás - Fém lézervágás

A lézervágás olyan technológia, amely lézert használ az anyagok vágására, így általában ipari gyártásokhoz is használják. A lézervágás nagy teljesítményű lézer kimenetének leggyakrabban optikán keresztül történő irányításával működik. Ipari lézeres vágás során vágógépeket használnak síklapú anyagok, valamint szerkezeti és csővezetékanyagok vágására.

A lézervágás típusai

A CO2 lézereket rendszerint "szivattyúzzák" a gázkeveréken áthaladó áram vagy rádiófrekvenciás energiával (RF-gerjesztéssel). Az RF újabb és egyre népszerűbb módszer. Mivel az egyenáram az üreg belsejében elektródokat igényelnek, az elektróda eróziójával és az elektród anyagának üvegedényeken és optikán történő bevonásával találkozhatnak. Az RF rezonátoroknak külső elektródjai vannak, így ezek nem hajlamosak az adott a problémákra. A CO2 lézerek sokféle anyag ipari vágására felhasználhatók, például a titán, az enyhe acél, a rozsdamentes acél, az alumínium, a műanyag, a fa, a megmunkált fa, vagy a papír vágására is. Ezeket a lézereket elsősorban fémek és kerámiák vágására és megmunkálására használják.

Az áramforráson kívül a gázáramlás fajtája, típusa is befolyással lehet a teljesítményre. A CO2-lézerek között van a gyors axiális áramlással, lassú axiális áramlással, keresztirányú áramlással bíró típus is. Például a gyors axiális áramlással bíró rezonátorban a szén-dioxid, a hélium és a nitrogén keverékét egy turbina vagy fúvó keringteti a megfelelően nagy sebességgel. A keresztirányú lézerek ezzel szemben kisebb keringtetési sebességgel bírnak, így azok egyszerűbb fúvót igényelnek. A lemez- vagy diffúziós hűtött rezonátoroknak statikus gázmezővel bírnak, így azok nem igényelnek hatalmas nyomást. Ez a helyettesítő turbinák és üvegeszközök megtakarításához vezet.

A lézergenerátor és a külső optika (beleértve a fókuszlencse) hűtést igényel. A rendszer méretétől és konfigurációjától függően a hulladékhő a hűtőfolyadékkal közvetlenül a levegőbe kerülhet. A víz gyakran használt hűtőközeg, amelyet rendszerint egy hűtő- vagy hőátadó rendszeren keresztül kering.

A vízsugaras vezérelt lézerek között az úgynevezett lézer-mikrojáték egy olyan típus, amelyben egy impulzusos lézersugár csatlakoztatva van egy alacsonyabb nyomású vízsugárba. Ezzel végre lehet hajtani a lézeres vágási funkciókat, miközben a vízsugaras vezérelt lézer a vízsugarat a lézersugár irányításához hasonlítja, mint egy optikai szálat, teljes belső visszaverődést kihasználva. Ennek olyan pozitív hozadéka van, hogy a víz eltávolítja a törmelékeket és lehűti az anyagot. Egyéb előnyei a hagyományos "száraz" lézeres vágásokkal szemben még a párhuzamos kerf, a magas dilling sebesség, valamint az irányított vágás.

A Fiber lézer egy olyan fajta lézer, amely egyre gyorsabban növekszik a fémvágó iparban. A CO2-vel ellentétben a Fiber technológia szilárd közeget használ, szemben a gázzal vagy folyadékkal. A „mag-lézer” a lézersugarat termeli, majd egy üvegszálban amplifikálódik. Mindössze 1,064 mikrométer hullámhosszúságú szálas lézerek rendkívül kis pontméretet eredményeznek (akár 100-szor kisebbek a CO2-hoz képest), így ideálisak a fényvisszaverő fémanyagok vágására. Ez a Fiber egyik fő előnye a CO2-hoz képest.

 

 

Lézervágási Módszerek

A lézerek vágásánál számos különböző módszer létezik, a különböző anyagokat különböző anyagok vágására használják. Például ​​az olvadás és az ütés, az olvadék és az égés, a párologtatás, a feszítés, a hidegvágás, a termikus feszültség repedése és a stabilizált lézeres vágás.

Párologtató vágás (párolgási vágás)

A párologtató vágás során a fókuszált sugár az anyag felületét forró pontra melegíti, majd egy kulcslyukat képez. A lyuk gyorsan mélyül a megnövekedett abszorpciónak köszönhetően. Miközben a lyuk mélyül, valamint az anyag forr: gőz keletkezik, ami a nyílást tovább növeli. A nem olvadó anyag, (fa, szén vagy a hőre keményedő műanyagok) a legtöbb esetben párologtató vágással vannak vágva.

Fújás

Az olvadék és a fúvás (fúziós vágás) nagynyomású gázt használ fel az olvadt anyag a vágási területről való fújására, így nagyban csökken a teljesítményigény. Először az anyagot olvadáspontra kell melegíteni, majd a gázszóró az olvadt anyagot kifújja, így nem kell az anyag hőmérsékletét tovább emelni. Fújással általában fémeket vágnak.

A termikus feszültség repedése (Hőfeszültség-repedés)

A törékeny anyagok a termikus törésre kifejezetten érzékenyek, melyet a termikus feszültség repedések (hőfeszültség-repedés) módszerénél használnak. A sugár felületre való fókuszálása lokális fűtést és termikus tágulást okoz. Emiatt a repedés keletkezi, amelyet a gerenda mozgatásával irányítani lehet. A repedés m / s sorrendben mozgatható. Á termikus feszültség repedést legtöbbször az üveg vágásához használják.

Szilícium

A mikroelektronikus chipek elválasztását a félvezető eszközgyártás során szilíciumlemezből előállított ún. lopakodási eljárással hajtják végre, amely egy impulzusos lézerrel valósul meg. A lézer hullámhossza (1064 nm).

Reaktív vágás Stabilizált lézeres gázvágás, lángvágás)

A reaktív hasonlít az oxigénpisztoly vágáshoz, de a lézersugár gyújtóforrásként szolgál ebben az esetben. Legtöbbször az 1 mm-nél vastagabb szénacél vágásához használják ezt a módszert, tehát az eljárás viszonylag kis lézerteljesítményű, de nagyon vastag acéllemezek vágására használják.

A lézervágás munkafolyamata

A lézervágás egy olyan [termikus vágási] folyamat, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát egy lencsével fókuszált lézersugár biztosítja! A lézersugárral megmunkálható alapanyagok: szénacélok, rozsdamentes, és saválló acélok, réz, titán anyagok. Cégünk jelen pillanatban 2D lézervágás technológiával, valamint stancolási technológiával is foglalkozik!

1. Cégünk a mai csúcstechnológiának legmegfelelőbb szoftvereket használja, mind 2D és a 3D programozás, és tervezés szempontjából, amely elengedhetetlen a mai piaci helyzetben. Versenyképesség fenntartása érdekében nagy hangsúlyt helyezünk, programozóink, gépkezelőink továbbképzéseire.   Tapasztalt CNC programozó munkatársaink, a legfejlettebb programozási technológiát biztosító szoftverek használatával, a gépjeink hatékonyabb kihasználtságát érik el. A hatékonyabb használat lehetővé teszi áraink versenyképességének megőrzését.

 

lézervágás 2d ás 3d szoftveres technológiával


Mivel alkatrészeink 90%-át élhajlítjuk, ezért különös kép kell figyelnünk a lemezhengerlési irány szerinti hosszprogramozásra, ütközésmentes programok készítésére. A kiszámított adatok alapján, beállítják a lézervágási folyamatokra vonatkozó szükséges paramétereket (a lézervágó teljesítményét (W*), sebességét (F*), vágógázok keverékének arányait, stb.).

lézervágás tervezése

2. A következő lépés, a megrendelő által meghatározott anyagminőség és anyagvastagság kiválasztása, a programozók által kiadott programlap alapján. Elengedhetetlen tartjuk, a munkafolyamatok megfelelő rendszerezését, hiszen a gyors, és szakszerű információáramlás, nagyban segíti a termelékenységet, és a hibák minimalizálását !    Ha ez megtörtént, egy darus vákuumemelő segítségével fölhelyezzük a kiválasztott lemeztáblát a palettára! Egyik legjobb választás a darus vákuumosemelő, mivel így a lemezt karcmentesen, esztétikai hibák nélkül lehet előkészíteni a vágáshoz!

lézervágás - anyagminőség

3. A jó minőségű vágási felület, és a sorja mentesség érdekében nagyon fontos a megfelelő technológia, és paraméterek kiválasztása. Fontosnak tartjuk a vevői elégedettséget, így e minőségi elvárások elengedhetetlen cégünk számára!  Ha megfelelő beállítások megtörténtek, csak ezt követően kezdhetjük el a lézervágást! Az első lézer által vágott munkadarabot mindenképp ellenőriznünk kell:

lézervágás - jó minőségű

Szemrevételezéssel:

 • Rajznak megfelelő?
 • Sorjamentes?
 • Nincs e beégés az alkatrészen?
 • Jelölés jól látható?

 

lézerágás munkafolyamata

Ha mindent rendben találtunk, akkor folytathatjuk a lemeztábla további vágását!

4. A kész alkatrészeket palettára helyezve, továbbítjuk a következő megmunkálás helyszínére.

 

lézerágás munkafolyamata

Ha nincs további megmunkálás, akkor gondosan csomagoljuk és szállítjuk a kért címre!

lézerágás munkafolyamata

 

Megmunkálhatósági paramétereink:

 • 1500*3000 mm táblaméret
 • Szénacél esetén 25 mm vastagságig
 • Alumínium esetén 15 mm vastagságig
 • Horganyzott lemezeket 1-4mm között

Lézervágás és egyéb tevékenységeink Nyíregyházán

Cégünk a felvonókon kívül lemezmegmunkálással is foglalkozik.

A jelenlegi általános tevékenységeink közé tartoznak: Lemezmegmunkálás: lézervágás, CNC élhajlítás, CNC stancolás (fém stancolás), CNC lyukasztás, CNC darabolás, (CNC megmunkálás) egyedi fémszerkezetek gyártása, lakatos munkánk, továbbá

 • Porfestés
 • Szemcseszórás, felület-tisztítás
 • Sorozat termékek gyártása
 • Szegecselés, továbbá:

Cégünk bérgyártásban vállalja kis, közepes és nagy szériás fémtermékek gyártását rövid határidővel. A nyers fémtermékek megmunkálástól ,egészen  a lézervágásig , élhajlításig , darabolásig , lakatos munkákig , felületkezelésig , valamint csomagolásig és kiszállításig . A megmunkálandó termékek a standard fekete lemez , rozsdamentes vagy horganylemezen kívül egyedibb ( réz , színezett rozsdamentes , aluminimum , stb. ) is lehetnek.

Az egyszerű lemez CNC darabolás vagy lézervágás , porfestés , esetleg CNC elhajlítás megkeresések mellett , kereshet bennünket komplett lakatos szerkezetek , úgy, mint , vezérlőszekrények , kerítések, speciális konszignációk alapján történő megmunkálással is. A megrendelők elégedettségéről a Quality részlegünk megfelelő mérőeszközeivel  gondoskodik.
Amennyiben nagy szériás megkeresése lenne Cégünk felé, azonban jelenleg egészben vagy  részben nem rendelkezünk megfelelő célgéppel esetleg szerszámmal, úgy a hússzú távú (vagy egyszeri megrendelés nagyságától függő) munkakapcsolatért akár külön beruházásban is bővíthetjük gépparkunkat az ügyfél igényeinek megfelelően.

Kérem, tekintsék meg cég bemutatóinkat,  amennyiben ilyen jellegű igényeik lennének, keressenek bennünket bizalommal  elérhetőségeink egyikén!

Lézervágás egy korszerű helyen, korszerű gépekkel

Lakatos László Nyír- Lift programozó-tervezője interjút ad, a lézervágásról:

Cégünk mára már a legkorszerűbb lézervágógépekkel igyekszik a vevői igényeket kiszolgálni.

 

Korszerű lézervágógép

De beszéljünk először a lézervágásról mint technológiáról: a lézervágás egy automatizált anyagszétválasztási eljárás (más néven termikus vágási eljárás) amelynek során a vágáshoz kellő hőenergiát a lézersugár adja. Cégünk az alábbi anyagoknál használja: alumínium, acél, rozsdamentes ritkább esetekben réz lemeztáblák.

A lézervágó gépek működése

Adott egy üvegcső, amelyben nagy tisztaságú, kisnyomású gázt (agy keveréket) áramoltatunk, amit középfrekvenciás, nagyfeszültséggel rendelkező impulzusokkal pumpálják, avagy gerjesztik. Az ez által keletkezett lézersugarakat vetítéssel üvegszálakon keresztül juttatják el a vágófejhez. A vágófejben található egy vagy több speciális lencse viszi véghez a fókuszálást. A lencse azt a fényt, ami beérkezik a tárgy felületére, fókuszálja. Nagyon nagy energia koncentrálódik egy nagyon kicsi területen, aminek következményeképpen létrejön a vágás. A vágófejnek a pontos pozicionálását léptetőmotorok vezérlik, amelynek az ahhoz szükséges számú impulzusát a CNC berendezéstől kapják, a vágandó felületet figyelembe véve.

A korszerűbb lézervágó gépek előnyei

A gépparkunk fejlesztésével, különleges igényeket is tudunk teljesíteni. Cégünk gépei képesek 1500x3000mm nagyságú táblákat 25mm anyagvastagságig vágni. A fejlesztéseknek köszönhetően, a régi gépekhez képest, időt és energiát takarítunk meg. A gépeket könnyebben lehet programozni, egy korszerű szoftver segítségével. Gépeink mára 24 órából általában 22 órát dolgoznak a sok megrendelésnek köszönhetően.

 

lézervágással készült fém tárgy

Nyír-Lift programozó-tervezője elmondja hogy készséggel, állnak rendelkezésére mindenkinek akinek fémmegmunkálásra van szüksége, bármilyen kérdésre és kérésre szívesen válaszolnak melyet, a cég weboldalán vagy gyartas@nyirlift.hu-n megtehetnek!