Hírek

Lakatos munkák a generálkivitelezés során

A generálkivitelező cégek egytől egyig olyan komplex feladatokra vállalkoznak, melyben teljes mértékben leveszik az ügyfelek válláról a terhet és a munkaszervezés frontján vállalják, hogy mindent pontosan és időre elvégeznek. Egy szó, mint száz kimondhatjuk, hogy összehangolják az egész munkafolyamatot, amivel rengeteg időt és energiát spórolnak a megrendelőnek.

Egy generálkivitelező cég a burkolástól a festésen keresztül, az egyedi üveg beépíttetésén át a lakatos munkákig bezárólag szinte mindent képes elvégezni egy jól meghatározott ütemterv keretén belül.  A nevesebb kivitelező cégek az egyes részfeladatokra már külön szakmai csapattal rendelkeznek, illetve különböző cégekkel vannak leszerződve az egyes munkafolyamatok elvégzésére.

generálkivitelező

A lakatos feladatok ellátásához olyan mesteremberekre van szükség, akik ismerik és értik a rájuk szabott feladattak, hiszen ez a terület is nagyon sokszínű. Beszélhetünk géplakatosról, szerkezetlakatos, vas- és fémszerkezeti lakatosról stb.

Mit csinál a lakatos?

A lakatos szó hallatán sok ember talán nem is tudja pontosan, hogy mely tevékenységek tartoznak ezen hagyományos mesterség alá. Régen a zárak, lakatok, bútorvasalatok javítására szakosodott mesterembert nevezték lakatosnak. Manapság viszont a vasból, acélból és egyéb fémes anyagból készült különféle lemezeket, idomokat, csöveket, tartószerkezeteket és vázakat megmunkáló munkást hívjuk így.

Léteznek külön lakatos munkákra szakosodott cégek, vállalatok, ahol például épületek és/vagy különféle építmények szerkezeti fémvázainak összeszerelését végzik előre meghatározott terv alapján. A Nyír-Lift Kft. tevékenységi körébe is beletartoznak ezek a munkák. Ezt a tevékenységet szokták gyűjtő néven lakatos összeállításnak hívni. Ebbe nem csak kézi, de különböző gépi megmunkálások (pl. lemezhajlítás) is helyet kapnak, csak úgy, mint speciális hegesztéstechnikai eljárások (pl. lézervágás) alkalmazása, illetve egyéb esztergályos tevékenységek.

De a generálkivitelező munkák során roppant fontos szerep jut az épületek és más építmények szerkezeti fémvázainak össze, illetve szétszerelésében. Elég, ha csak egy ház tatarozására gondolunk, ahol a fémszerkezeti vázakat előbb össze majd a munka végeztével szét kell szerelni.