Hírek

Az acél és az üveg találkozása – üvegkorlát

Üvegkorlátot egyre több helyen használnak, széles körben elterjedt korláttípus, nem véletlen. Biztonságot nyújtanak lezuhanás ellen, kapaszkodást biztosítanak galériákon, erkélyeken, lépcsők mellett.

Üvegkorlát típusok

Többféle üvegkorlát típus létezik. Legtöbbször a szerelvényezés, üveg típus, megjelenés szerint csoportosítjuk őket. 

üvegkorlát

Vonalmenti üvegkorlát

A vonalmenti üvegkorlát rögzítéséhez acél síneket használnak. Ezek az acél sínek vannak a födémhez erősítve. A sínbe ültetik a megfelelő vastagságú üveget. Az acél sín a beépítés után már nem látszik, csak maga az üveg. Nincs szükség fém tartóoszlopokra ennél az üvegkorlátnál, így a legmodernebb, legletisztultabb megjelenése a vonalmenti üvegkorlátnak van, gyakran használják a modern társasházakban, erkélyeken, teraszokon, galérián. Használatával növelhetjük a térérzetet, hiszen a fény szinte akadálytalanul tud átjutni ezen a típusú üvegkorláton.

Oszlopos üvegkorlát

Az oszlopos üvegkorlátnál rozsdamentes acél oszlopokhoz rögzítik az üveget, üveg paneleket. Az oszlopok közötti távolság fontos, kisebb távolságnál szorító rögzítést alkalmaznak, és biztonsági üveget helyeznek fel, nagyobb távolság esetén a rögzítő elemeknél furatokat kell az üvegre tenni, ebben az esetben edzett üveget használnak. Az oszlopos üvegkorlát a legnépszerűbb típus a jó ár-érték arányának köszönhetően.

Rövid oszlopos üvegkorlát

A rövid oszlopos üvegkorlátnál kb. 35-40 centiméteres oszlopokat építenek a födémbe, és ezekhez az acél oszlopokhoz rögzítik hozzá az üvegpaneleket. Nagyon mutatós kombinációja ez a fémnek és az üvegnek, miközben praktikus is, hiszen térközt lehet hagyni az üveg széle és a födém között, így szabadon távozhat a víz az üvegkorlát alatt.

Pontmegfogásos üvegkorlát

A pontmegfogásos üvegkorlát igen mutatós. Ebben az esetben a födémhez, lépcső oldalához pontmegfogó szerelvényeket építenek, és edzett biztonsági üveget használnak, amelybe furatokat tesznek. Ezen furatok mentén rögzítik az üveget. Korlátra vagy kapaszkodóra a pontmegfogásos üvegkorlátnál sincs szükség. A pontmegfogásos üvegkorlát egy altípusa a borításos üvegkorlát, amely típusnál eltakarják az üveg alját, ezzel keltve vonalmenti üvegkorlát hatást.