CNC megmunkálás - CNC forgácsolás - CNC marás

CNC megmunkálás

olyan gyártási folyamat, amelyben az előre programozott számítógépes szoftver követi a gyári eszközök és gépek mozgását. A folyamat számos komplex gép vezérlésére használható, a csiszolóktól és az esztergáláson át. A CNC megmunkálással a háromdimenziós vágási feladatok egyetlen sorozattal végezhetők el.

A „számítógépes numerikus vezérlés” rövidítése a CNC-folyamat. Ezzel felülírja - a kézi vezérlés korlátait, ahol a kezelőknek szükségük van arra, hogy a megmunkáló szerszámok parancssorait karokkal, gombokkal és kerekekkel irányítsák és vezessék. A felhasználó számára a CNC rendszer hasonlíthat egy rendszeres számítógép-összetevőre, de a CNC megmunkálásban alkalmazott szoftverprogramok és konzolok megkülönböztetik a számítás minden más formájától.

Tudnivalók a CNC megmunkálásról

A CNC rendszer során programozzák egy szoftveren keresztül az eszközöket, gépeket, hogy hogyan végezzék el a méretezést, vágást hasonlóan egy robothoz. A numerikus vezérlőrendszerben részprogramként nevezik a bemenetek azon sorozatát, amely a szerszám elhelyezését szabályozza. Ebben a vezérlőrendszerben a „programsorokat” lyukasztókártyákkal tudjuk megadni, míg a CNC gépeken kis billentyűk találhatók a „programsorok” beviteléhez. A CNC program tárolódik a számítógép memóriájában. A programkódot természetesen erre szakosodott programozók írják, szerkesztik. A CNC rendszer nagy kiterjedésű számítási kapacitást tesz lehetővé, ráadásul az újabb utasításokat hozzáadhatjuk a már meglévő programokhoz módosított programkód bevitelével.

CNC GÉPEK TÍPUSA

1940-ben használtak először numerikus vezérlőgépeket, tehát meglévő eszközöket mozgattak a motorok segítségével. A technológia fejlődésének köszönhetően először analóg, majd digitális számítógépekkel bővült a rendszer, amiből a CNC megmunkálás fejlődött ki végül.

Manapság a CNC rendszerek legtöbbje teljes mértékig elektronikus, a leggyakrabban alkalmazott CNC eljárások a lyukasztás, a hegesztés, valamint a lézeres vágás (lézervágás). A CNC rendszerekben leggyakrabban használt gépeket a következőkben részletezzük.

CNC marás

A CNC marás, a leggyakoribb számítógépes vezérlési (CNC) megmunkálás, mind a fúró-, mind a esztergáló gépek funkcióit végzi. A géphez használt programozás a G-kódon vagy a gyártócsoport által kifejlesztett egyedi nyelven alapulhat. Az alapgyárak egy háromtengelyes rendszerből állnak (X, Y és Z), bár a legtöbb új gépek már három további tengelyre is képesek. A CNC gépek a tengelyük számának megfelelően vannak kategorizálva, és hagyományosan programozhatók olyan kódkészletekkel, amelyek specifikus funkciókat képviselnek.

Esztergálás

Esztergagépekben a darabokat kör alakú irányba vágjuk indexelhető szerszámokkal. A CNC technológiával az esztergák által használt vágások precízen és nagy sebességgel végezhetők. A CNC esztergákat olyan komplex kialakítások előállítására használják, amelyek nem lennének lehetségesek a gép kézi futtatásával. Összességében a CNC-vezérlői és esztergák vezérlési funkciói hasonlóak. Az előbbihez hasonlóan az esztergák G-kóddal vagy egyedi kóddal is irányíthatók. A legtöbb CNC eszterga azonban két tengelyből áll - X és Z.

Plazmavágók

A plazmavágóban az anyagot plazmafáklyával vágjuk. Az eljárást főként fémanyagokra alkalmazzák, de más felületeken is alkalmazható. A fém vágásához szükséges sebesség és hő előállítása érdekében a plazmát sűrített levegő és elektromos ívek kombinációjával állítják elő.

Fiber lézer

A Fiber egyfajta szilárdtest lézer, amely gyorsan növekszik a fémvágó iparban. A CO-val ellentétben

a Fiber technológia szilárd közeget használ, szemben a gázzal vagy folyadékkal. A „mag-lézer” a lézersugarat termeli, amely aztán egy üvegszálban amplifikálódik. Ideális fényvisszaverő fémanyag vágására. Ez a Fiber egyik fő előnye a CO-hoz képest.

A CNC GÉPEK TOVÁBBI HASZNÁLATA

Mivel CNC arra használják, hogy az ipari hardver termékek fémdarabjait rendkívül részletesen kivágják így a fent említett példákon kívül a CNC-t további eszközökre is lehet használni:

 • Torony lyukasztók
 • Huzalhajlító gépek
 • Lézeres vágók
 • Hengeres csiszolók

Ha a munkadarabon különböző szinteken és különböző szögeknél bonyolult vágásokat kell végezni, akkor az bármely CNC-gépen elvégezhető.

CNC marás

A marás a forgácsoló vágógépek megmunkálásának folyamata az anyag eltávolítására szolgál. Ez a folyamat egy vagy több tengelyen valósul meg a vágófej sebességén és a nyomáson változtatható irányban egyaránt. A marás a különböző műveletek és gépek széles skáláját öleli fel, kis méretű, nagy méretű, vagy akár nagy teherbírású marási műveletekre. Ez az egyik leggyakrabban használt eljárás az egyéni alkatrészek megmunkálásának pontos tűréséhez.

A marás a szerszámgépek széles skálájával végezhető. A maráshoz használt szerszámgépek a marógépek (malomként is hivatkoznak rájuk). A CNC technológia térhódítása a marógépek megmunkáló központokká alakultak át. A marási központok legtöbbször a VMC-k (vertikális megmunkáló központok) vagy a HMC-k (vízszintes megmunkáló központok).

A marás esztergálási környezetekbe történő integrálása, valamint fordítva is igaz: szerszámok alkalmanként használata esztergálási műveletekhez szükséges lehet. Ez egy új géposztályt eredményez, amelynek célja, hogy megkönnyítsék az őrlést és az esztergálást ugyanazon a munkalapon.

CNC marás folyamata:

A marás során marószerszámot használunk az anyag eltávolítására a munkadarab felületéről. A marásnál a marógép általában úgy működik, hogy a vágószerkezet felületére kerüljön a vágás, a fúrással ellentétben a szerszám nem a forgási tengely vonalán halad. Miután a marószerszám a munkadarabra rálép, a marószerszám vágóélei kivágnak az anyagból, majd az áthaladás során el is távolítják a forgácsot. A vágóéleket fuvoláknak vagy fogaknak hívjuk. A munkadarabból csomókban kitolt anyag zsetonokat képez.

A marási folyamat sok különálló anyagot is képes kis vágással elvégezni. Ezt úgy végezzük, hogy egy olyan szerszámot használunk, amely sok fogat tartalmaz, így nagy sebességgel forgatva a vágót az lassan halad át az anyag a vágószerkezeten keresztül. A használt sebességek a változók kombinációjához igazodnak. A sebességet, amellyel a darab a vágószerkezeten keresztül halad előre, előtolásnak nevezzük. Leggyakrabban a vágógép teljes fordulatszáma alatt mérik az anyag hosszát.

A marási folyamatnak két fő osztálya van

 • Az őrlésnél a vágási művelet elsősorban a maróvágó végső sarkaiban történik. A marás a síkfelületek (arcok) vágására vagy a lapos üregek vágására szolgál.
 • A perifériás marásnál a vágási művelet elsősorban a vágó felületén megy végbe, úgy, hogy az őrölt felület keresztmetszete végül a vágó alakját kapja. Ebben az esetben a vágó lapátjai úgy tekinthetők, mint a munkadarabból nyert anyag. A perifériás marás alkalmas a mély rések, szálak és fogaskerekek vágására.

Miért hasznos a CNC marás?

A digitális technológiák és a CNC marógépek számos olyan problémát oldanak meg, amelyek előzetesen nem oldhatók meg. A technológia a munkafolyamatot olyan módon közelíti meg, amely sokkal hatékonyabb bármely már eljárásnál.

Például egy CNC marógép nélkül a fém vágása autóalkatrészek vagy akár a repülőgép alkatrészek esetében sokkal kockázatosabb lenne. Számítógépes programok támogatásával nagyfelbontású terveket hozhatunk létre, amelyek könnyen átalakíthatók koordinátákká. Ez a folyamat még csökkenti a prototípusok gyártása közben fellépő plusz költségeket.

De ezek a technológiai gépek nem csak ipari használatra szolgálnak. Néhány más terület, amelyre a CNC marás alkalmazható:

 • szekrények
 • bútor
 • famegmunkálás
 • műszerek
 • alumínium megmunkálás
 • prototípus és modellezés
 • Számos (kemény és lágy) szilárd anyag van, amit a CNC marógép vághat:
  • alumínium
  • acél-
  • titán
  • réz
  • bronz